Glade børn i solen

aa11

 

Nu har vi forår, og solen begynder at komme mere frem. Snart er det tid til at tænke på, hvordan vi bedst beskytter børnene mod solens uv-stråler.

Effektiv solbeskyttelse

Solens stråler varmer dejligt og forsyner os med D-vitamin. Desværre udsender solen også ultraviolette stråler, uv-stråler, som på sigt øger risikoen for hudkræft.

Der er flere forskellige måder at beskytte den sarte barnehud mod solens stråler på. Vi vil nu se på to af de mest effektive metoder nemlig solcreme og uv-badetøj.

Solcreme

Der er mange muligheder men find den bedste solcreme her.

sol

Fysisk og kemisk filter

Der vil altid være steder, hvor barnets hud ikke er dækket tilstrækkeligt af tøjet. Her må man beskytte huden med solcreme. Solcreme indeholder et fysisk eller et kemisk filter eller også begge dele. Det fysiske solfilter virker på den måde, at det danner en hvid hinde ovenpå huden, og den reflekterer så solens stråler. Det kemiske filter derimod trænger ned i huden og absorberer uv-strålerne og laver dem om til varme, der transporteres væk fra huden via blodbanerne og luften.

Uva- og uvb-stråling

Det er vigtigt, at solcremen beskytter mod både uva- og uvb-stråler. Uva-strålerne trænger dybt ind og medvirker til ældning af huden og hudkræft, mens uvb-strålerne forårsager solskoldning og bidrager til hudkræft. Umiddelbart er det jo solskoldning, der er mest fokus på med børn, da det kan give problemer her og nu, men man kan lige så godt tænke langsigtet.

Solfaktor

Hvis man har børn, der er lyse i huden, har man brug for en høj solfaktor måske faktor 50, mens andre børn med mere pigment i huden kan klare sig med en faktor 25. Det anbefales at bruge faktor 15 som minimum, og man skal huske at smøre rigeligt på. En hel håndfuld til en voksen og en halv til et barn.

Farlig kemi

De fleste forældre vil helst undgå unødige kemikalier til deres børns hud. Der findes heldigvis mange solcremer, som er fri for farve, parabener og parfume, det er bare med at tjekke emballagen. Her vil det også fremgå, om solcremen er vandfast. Hvis man skal ud at bade, holder en vandfast solcreme længere, men også hvis

barnet har det varmt og sveder, er det en god ide.

Konsistens

Solcremer fås i forskellige konsistenser fra lotion til gel til spray. I mange butikker har de varer, der er taget hul på, og som man må prøve at tage på. Dette kan være nødvendigt at benytte sig af, når man skal finde solcreme til sit barn. Nogle solcremer har nemlig en tyk konsistens og kan dermed være lidt vanskelige at påføre huden, og det kan især mindre børn have det svært med. Hvis det sker, vil det blive en kamp hver gang, barnet skal have solcreme på. Så derfor kan det godt svare sig at bruge lidt tid på at finde den bedste solcreme til sit barn.

Uv-badetøj til børn

En anden effektiv måde at beskytte børnene mod solen på er ved at bruge uv-badetøj. Man kan naturligvis også give sit barn almindeligt tøj på. Det vil give barnet en beskyttelse, der svarer til solfaktor 10-15, mens uv-badetøj ofte har en beskyttelse på faktor 40-50.

UV-badetøj

På stranden eller ved poolen

Hvis man er på stranden eller ved poolen, er uv-badetøjet ideelt. Ikke alene beskytter det barnet mod solen over vand, men også mens man er i vandet. Hvis man har blebørn, er badebukser og badedragt med til at holde svømmebleen på plads. Og når børnene leger i vandkanten, hvor de er lidt under og lidt over vand, er tøjet med til at holde på varmen.

Tøj til alle

Det fine ved uv-badetøjet er også, at det findes i et hav af afskygninger, så der er noget for alle, hvilket naturligvis kun bliver mere aktuelt, når børnene bliver ældre og mere kritiske med, hvad de vil have på. Til dem med den allermest sarte hud findes der sågar langærmede uv-badebluser og solhatte med skygge både foran og i nakken.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *