Er du blevet ledig – få styr på det vigtigste

aa11

Det kan være en stressfyldt og traumatisk oplevelse at blive ledig. Det sker for rigtig mange, så man er ikke alene om det. Men oplevelsen kan blive mindre stressende og mere overskuelig, hvis man har styr på nogle praktiske ting omkring det at miste et job. Det kan også være at man netop er fædigudannet, og nu skal søge arbejde for første gang.

Meld dig ind i en a-kasse med det samme

Uanset om man netop er nyuddannet, og nu går i gang med den store jobjagt, eller man står i en situation, hvor man pludselig bliver arbejdsløs, så kan det være en stressende og udfordrende periode.

Det gælder om at have styr på de praktiske ting omkring ledighed, dagpenge, a-kasse og meget mere, inden uheldet er ude. Så vil men gå ind i perioden – og komme igennem den – på en langt bedre og mere afslappet måde. Det er bedre for ens stressniveau og mentale velvære. Men det er langt fra alle, der har styr på, hvad der skal ske, hvis de pludselig står uden job. Det er en farlig tilgang til det, og man bør have en plan for, hvis det sker.

lommebog

En af de vigtigste ting at have styr på er medlemsskab af en a-kasse. Hvis man ikke er medlem, kan man ikke modtage dagpenge. I stedet vil man ende på kontanthjælp, som har en langt lavere sats. For at modtage kontanthjælp, må man desuden ikke have en opsaring. Den skal først bruges, før man begynder at modtage penge fra kommunen. Derfor bør man, så snart man er i job eller skal til at ud på arbejdsmarkedet med det samme melde sig ind i en a-kasse.

Man kan med en hurtig søgning online komme langt. Der findes mange forskellige a-kasser i Danmark. Mange er dem er specialiserede indenfor visse brancher. F.eks. er nogle af dem specialiserede indenfor akademiske uddannelser, business og kommunikation, m.m. Det kan være en god idé at danne sig et overblik over de forskellige a-kasser, og vælge ud fra hvilken uddannelsesbaggrund man har. Nogle af de mest kendte a-kasser er CA, Det faglige hus, Krifa, FTF-A og mange flere.

Andre ting der skal styr på, inden uheldet er ude

Andre ting man kan gøre på for er f.eks. at spare op. Hvis man modtager dagpenge, må man nemlig godt have en opsparing. Det er især vigtigt, hvis man er meget ”sat”, og både har hus, bil og børn. I det tilfælde har man brug for at få mange faste udgifter dækket hver måned. Det er vigtigt at have en opsparing, hvis man står i en situation, hvor dagpengene ikke helt rækker. Det vil også skabe mere ro og afslappethed, at man ikke pludselig kommer i gæld, fordi man bliver arbejdsløs. Man bør lægge en strategi for at spare op, og der er mange muligheder for at gøre det, hvis man altså er villig til at slække på nogle få ting. Det kan f.eks. være dyre mobilabonnementer, fastfood, tv-pakker, streamingtjenester, osv.

sparegris

Det er også en god idé at pleje ens netværk. Her kan man starte med at holde ens profil opdateret på LinkedIn. Det er nemt og overskueligt, og arbejdsgivere kan nemt finde frem til dig; måske er du den, de leder efter. Det er et godt sted at netværke med andre ligesindede eller folk fra interessante brancher og sektorer. I dag bruger mange også LinkedIn aktivt, når de søger arbejde. Det er et godt sted at gøre sig bemærket hos mulige fremtidige arbejdsgivere, og man hører oftere og oftere, at folk får job på denne måde. Man kan også forhøre sig hos venner og familie, og naturligvis bør man altid have et opdateret CV klar, hvis det skulle blive relevant at bruge det.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *