Det koster penge at levet sundt

aa11

Det er et paradoks, som ikke kun findes i Danmark, men i det meste af verden: jo sundere du vil leve, jo flere penge koster det.

Det starter med maden. Du kan købe en kilo svinekød til 30 kroner. Svinekød er måske lækkert, men sundt er det bestemt ikke. Hvis du vil lave sundt mad, er kiloprisen oftest meget højere. Grønsager, frugt eller plantebaserede alternativer til kød koster betydeligt mere pr. kilo end det billigste kød.

Det kan lade sig gøre at leve sundt, selv om økonomien er stram.

Start med at lave et budget. Der opstiller du alle månedlige udgifter overfor alle indtægter.

Der findes 2 slags udgifter:

  • Faste udgifter – de plejer at være nogenlunde stabile. Det er husleje, el, varme og vand, forsikringer, evt. underhold du betaler, evt. bilafgift og transport, hvis du pendler. Der kan selvfølgelig være flere faste udgifter. Vigtigt er at du får dem alle med. Årlige udgifter kan du dele med 12 så er de nemmere at budgettere.
  • Variable udgifter – disse beløb kan variere en hel del. Det er fx udgifter til mad, tøj, tandlæge, ferier og udflugter, underholdning, det kan blive en lang liste.

Alle har faste og variable udgifter. Med indtægterne kan det være anderledes. Hvis du er heldig, har du en fast indtægt, fx løn. Nogle har variable indtægter og nogle har både faste og variable.

Træk så alle dine udgifter fra indtægterne. Er resultatet i plus, så det dit rådighedsbeløb. Det er hvad du kan bruge til uforudsete udgifter, lidt luksus, en rejse, eller du kan også spare det op.

Når du vil låne penge

Hvis du mener du får brug at låne penge, så er det også afhængig af rådighedsbeløbet. Du har råd til et lån, når du kan afbetale det uden at det æder hele dit rådighedsbeløb. Hvis dit rådighedsbeløb er minus, så har du slet ikke råd til et lån. I så fald er du først nødt til at nedbringe dine udgifter. Det er som regel meget nemmere end at forøge indkomsten.

finansberegning

Det er jo altid dig selv der styrer hvad dine penge bruges til. Men hvis du nemt kan forhøje dine indtægter, så er det naturligvis endnu bedre.

At låne penge til at få en sundere livsstil er en god grund for at tage et lån. Så længe du ikke låner mere end du har råd til.

Kviklån er nemme og hurtige

Den nemmeste slags lån er et såkaldt kviklån. Der findes mange tilbud af kviklån du kan rage imellem. Se dig om blandt tilbuddene og vælg så det bedste.

Det kræver kun et dansk CPR nummer, en adresse og en NEM-ID, så kan du søge om et kviklån. Nogle lån kan du endda få over sms.

Kviklån er typisk til mindre lånebeløb, fx omkring de 5000 kroner. Disse lån skal afbetales på kort tid, så er det fint.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *